Hiša na hribu 2016 / Marjeta in zmaj

Friday, August 19th, 2016 | Novice, Razstave

Razstava: Hiša na hribu 2016 / Marjeta in zmaj
Lokacija: Sv. Marjeta – Pr’Mežnari, Žlebe 40, Medvode; podružnična lokacija kmetija Pr’Lenart (Belo 1 pri Sv. Katarini, 1215 Medvode); predstavitev v galeriji Vodnikova domačija, Ljubljana
Datum: 26. 8.–4. 9. 2016
Otvoritev in koncert: 26. 8. 2016, ob 19.30

Razstavljajo: Alla Georgieva (BG), Vesna Bukovec & Widad Tamimi, Mitja Ficko, Peter Gaber, Noemi Veberič Levovnik, Zvonka T Simčič, Srdjan Živulović, Rene Rusjan

Idejna snovatelja: Franc Cegnar in Zvonka Simčič
Kustosinja: Petja Grafenauer
Strokovna sodelavka na področju kulturne dediščine: Mojca Sfiligoj
Koncert na otvoritvi: Bogdana Herman, Mateja Gorjup, Ksenija Jus in Zvonka T Simčič

Hiša na hribu 2016
 

O projektu

Projekt Hiša na hribu // Marjeta in zmaj nadaljuje zgodbo Odprtih ateljejev, ki smo jo začeli lansko leto. Ohranjamo lokacijo pri Sv. Marjeti /Žlebe 40/ ter jo hkrati razširjamo na okolico Polhograjskih dolomitov. Za ponovitev lokacije smo se odločili, ker se je v lanskem letu izkazalo neverjetno zanimanje; saj smo v štirinajstih dneh imeli več kot 600 obiskovalcev. Prišli so ljudje tako iz strokovnih krogov, kot tudi veliko domačinov in takih obiskovalcev, ki si razstave ne bi ogledali, če ne bi bila na prav tej/taki lokaciji. Strokovne ocene, povabila in skupne nove ideje so motivacija in smernice našega nadaljnjega razvoja projekta.

V novi verziji ohranjamo lokacijo, vsebina, umetniki in umetnice pa so drugi. Že sam podnaslov Marjeta in zmaj pove, da smo zgodbo poglobili v odnosu do zgodovine in do kulturne dediščine; hkrati pa je v metaforičnem smislu močno povezana tudi z današnjo družbo in krizami, ki se dogajajo ter rahločutnostjo, ki nam močno trka na vrata. Le upamo lahko, da bo Marjeta kmalu /znova/ ukrotila zmaja.

Pomemben moment projekta je odpiranje novih kulturnih vsebin in prostorov, ki povezujejo mesto z njegovo periferijo ter prostor umetnosti odpirajo ljudem, ki bi sicer težko prestopili prag galerije. Projekt se je letos razširil na povezovanje umetnosti z drugimi sektorji, z gospodarstvom, socialo in v še močnejše povezovanje z lokalnim prebivalstvom. Samo nekaj podrobnosti, poseben program smo pripravili za otroke iz Azilnega doma, ki smo jih povezali z otroki iz počitniškega varstva, pripravili smo program za občane starejše od 80 let, dnevi za gospodarstvenike … Da vse to zmoremo, smo začeli ustvarjati posebno matrico srca, ki povezuje posameznike, podjetja, vse, ki se znajo povezati v skupno dobro.

Odlomek iz predstavitve projekta

Podrobneje o projektu (pdf)
Vabilo (pdf)
www.zavod-ccc.org

V okviru razstavnega projekta bodo v cerkvi sv. Marjete kot novodobni simbolni križev pot razstavljene zgodbe o beguncih izpod peresa pisateljice Widad Tamimi, spremljajo jih moje ilustracije.

Ahmad

Fotografije s postavitve v cerkvi

Widad Tamimi & Vesna Bukovec, Begunec_ka sem

Widad Tamimi & Vesna Bukovec, Begunec_ka sem

Widad Tamimi & Vesna Bukovec, Begunec_ka sem

Widad Tamimi & Vesna Bukovec, Begunec_ka sem

Widad Tamimi & Vesna Bukovec, Begunec_ka sem

Slovensko | English
Kontakt

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.

Je članica umetniške skupine KOLEKTIVA.

Aktualno

Arhiv

Search