Razstava in predstavitev grafične mape V iskanju svobode (Ecce homo)

Friday, November 11th, 2016 | Razstave

Razstava: Vesna Bukovec: V iskanju svobode (Ecce homo)
Lokacija: Galerija Miklova hiša, Rokodelski center Ribnica, Cesta na Ugar 6, Ribnica
Datum: 18. 11.–11. 12. 2016
Otvoritev: petek, 18. 11., ob 18.00

Besedila: Widad Tamimi
Kustosinja: dr. Petja Grafenauer

vabilo Vesna Bukovec: V iskanju svobode (Ecce homo)

 

Pred letom dni me je Widad Tamimi povabila, da opremim njene zgodbe o beguncih z ilustracijami. Dvanajst zgodb in ilustracij je bilo med januarjem in aprilom 2016 tedensko objavljenih v časopisu Delo. Sodelovanje z Widad mi je predstavljalo povsem nov ustvarjalni izziv. Zadnja leta veliko delam z risbo, h kateri pristopam konceptualno v smislu jasnega družbeno-kritičnega sporočila (kritika potrošniške družbe, pozitivne psihologije in medijev). Likovno moje dosedanje risbe tvorijo črne konture s peresom, ki temeljijo na prerisovanju fotografij. S takšno odločitvijo skušam izraziti odtujenost in kritično, tudi ironično distanco do upodobljenega. V primeru likovne opreme Widadinih zgodb pa sem se znašla pred izzivom, kako na kritičen, a spoštljiv način obravnavati begunsko problematiko. Njene zgodbe sem vzela kot izhodišče za lastne vizualne pripovedi s katerimi sem skušala izraziti človeško trpljenje in kritiko družbeno-političnega odziva na begunsko krizo, ki smo jo zaradi poudarjanja varnostnega vprašanja sami spremenili v humanitarno krizo. Ohranila sem značilonosti svoje dosedanje risbe, ki pa sem jo podkrepila z barvnimi ploskvami. Ilustracija je bila za potrebe objave v Delu narejena v digitalni obliki. Ilustracije in zgodbe pa so bile od takrat kot digitalni printi razstavljene na več razstavah.
S projektom grafične mape sem jih pet nadgradila v barvne grafike večjega formata v tehniki sitotiska. Odločitev za izdelavo grafične mape je prišla spontano, saj barvne ploskve kar kličejo po tehniki sitotiska. Prehod iz (digitalno obdelane) risbe v klasično grafiko se morda zdi retrograden, vendar ga sama razumem kot nadgradnjo svojega vizualnega ustvarjanja in raziskovanje novih izraznih likovnih možnosti.

Grafična mapa V iskanju svobode (Ecce homo)
Tisk grafik: Slavko Pavlin, Grafični atelje za sitotisk in litografijo, MGLC, Ljubljana
Edicija: 10
Vsebina ene mape: 5 grafik (sitotisk) + 6 vložnih listov z besedili (avtorica zgodb: Widad Tamimi, digitalni tisk)
Velikost grafik: 50 x 70 cm
Vložna mapa je originalno ročno delo (avtorja mape: Dejan Koban in Vesna Bukovec)

Spremno besedilo Petje Grafenauer

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo RS.
Zahvale: Widad Tamimi, Slavko Pavlin (Mglc), Dejan Koban, Mitja Košak (Solos d.o.o.), Matjaž Kučer (MG+MSUM), Scca-Ljubljana

Galerija Miklova hiša

Fotografije z otvortive
Foto: Mitja Ilc

Slovensko | English
Kontakt

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.

Je članica umetniške skupine KOLEKTIVA.

Aktualno

Arhiv

Search