“Vedno bom tu. Vedno”

Wednesday, July 12th, 2017 | Razstave

Razstava: “Vedno bom tu. Vedno”. Medijske reprezentacije lika, pop in sodobna umetnost
Lokacija: Galerija sodobne umetnosti, Celje
Datum: 21. 7.–1. 10. 2017
Otvoritev: petek, 21. 7. 2017, ob 19. uri

Kuratorka: Maja Antončič

Sodelujejo: Vesna Bukovec, Jure Cvitan, Tomaž Črnej, Gašper Kunšič, Tomaž Tomažin, Nika Oblak in Primož Novak, Iza Pavlina, Mark Požlep, Adrijan Praznik, Arjan Pregl, Oliver Pilić, Andrej Škufca, Manja Vadla, revija Mladina (naslovnice 2016, 2017)*

I’ll always be there. Always. It’s not the powers. Not the cape. It’s about standing up for justice. For truth. As long as people like you are out there, I’ll be there. Always.” – Superman (Action Comics, #840)

Dobrih šestdeset let je tega, odkar so bleščeče podobe reklamnih oglasov, zvezdniških idolov in filma prvič stopile v polje umetnosti. Kako spretno reference medijskih vsebin in podobnih kulturološko zanimivih pojavov vsakdanje sodobnosti še danes povzemajo umetniki, skušamo pokazati tudi na tej razstavi. Vendar za razliko od predstavitev »pop arta«, ki bi se predvsem z zgodovinsko konotacijo ali asociacijo formalno in vsebinsko nanašal na to specifično smer umetnosti, v ospredju vseh razstavljenih projektov stoji lik kot nosilec popularizacije kulturnih vsebin in množične potrošnje. Poudarek je na uporabi znanega jezika množičnih medijev, ki ob podpori izbranega lika v umetniškem delu podaja najrazličnejše semantične izzive. Lik je v tem primeru igralec, ki je v svojem prvotnem obstoju zabrisoval meje med realnostjo in fikcijo, sedaj pa v kontekstu sodobne umetnosti gradi še dodatna sporočila, vzpostavlja polje razmisleka ali kritike. Trinajst umetnikov črpa iz obsežnega slovarja medijskih podob, spletnih socialnih omrežij, iz naracije filma in reklam ter marketinškega aparata. Govorijo o »junakih« sodobne družbe, ki polnijo naše vsakdanje območje vidnega in zaznavnega. Pridružuje se jim še izbor naslovnic revije Mladina, katerih avtorji poleg nekaterih ostalih umetnikov na razstavi »junake« satirično spreminjajo v »antijunake«, le mestoma tudi obratno.

Iz kuratorskega besedila Maje Antončič

Celotno besedilo

*MLADINA – oblikovanje: Damjan Ilić, Tomaž Lavrič, Ivian Kan Mujezinović, Fabrika Sarajevo, fotografija: Uroš Abram, Borut Krajnc, Matjaž Rušt

Na razstavi sodelujem z video deli iz serije Beli performansi / Pozitivne afirmacije (2010) in videom Moje sanje, lepo stanovanje (2010)

Beli performansi

Moje sanje, lepo stanovanje

 


Foto: Ana Straže
Fotografije z odprtja

Slovensko | English
Kontakt

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.

Je članica umetniške skupine KOLEKTIVA.

Aktualno

Arhiv

Search