Umetnost v kovčku – Med podobo in mislijo

Tuesday, February 13th, 2018 | Razstave

Projekt: Art in a Suitcase – Between Image and Mind / Umetnost v kovčku – Med podobo in mislijo, kuratorski projekt in razstava
Lokacija: Museo D’arte Moderna Ugo Cara’ a Muggia, Milje, IT
Datum: 22. 2.–18. 3. 2018

Umetnice in umetniki: Vesna Bukovec, Gani Llalloshi, Eva Petrič, Günther & Loredana Selichar, Astrid Sodomka, Franz Wassermann, Tilen Žbona
Kurator: Vasja Nagy H.

Razstava predstavlja dela osmih slovenskih in avstrijskih umetnikov in umetnic, ki so bila izbrana za potovanje v kovčku za ročno prtljago jeseni 2016. Glavni cilj je bila razstava v galeriji fundacije Fertilizando el Esfuerzo v mehiškem glavnem mestu a kurator je kovček odprl še na štirih drugih krajih, kjer je priredil improvizirano predstavitev vsebine. Poleg statične razstave, ki bo ponovno postavljena v muzeju v Miljah, so bila umetniška dela ob pripovedi in razlagi predstavljena publiki eno za drugim neposredno iz kovčka. Fotografije, video, risbe in objekti so romali tudi iz rok v roke, obiskovalci, ki večinoma niso vajeni tako neposrednega, tudi telesnega stika z umetninami, so se tudi bolj neposredno odzivali na formo in vsebino.

Glavni vzgib za pripravo tega kuratorskega projekta je bilo prav čim bolj neposredno doživetje umetniškega dela, pa tudi komunikacija, ki poteka v trikotniku umetniško delo – kurator – publika. Pri tem kurator zavzema stališče, da je njegova vloga vedno mediatorska. Od tu tudi naslov razstave: Med podobo in mislijo.

Umetniška dela na razstavi se med seboj zelo razlikujejo po tehniki, estetiki in poetiki, povezuje jih družbena kritika, ki se pojavlja v različni intenzivnosti; od osnovnega izraza do pretanjene, filozofske misli, ki se prikrade skozi vrzeli v opni očitnega. Podobe se dotikajo politike in oblasti, financ in kapitala, nadzora in masovnih medijev, potrošništva in nacionalnih simbolov.

Razstava je nastala v sodelovanju z galerijo 12-14 Contemporary, Dunaj.
Napoved dogodka na fb.
www.artinasuitcase.net

Odzivi v medijih
4d.rtvslo.si/arhiv/iz-kulturnega-sveta/174522833
radiostudent.si/kultura/kulturne-novice/polni-kufri
scca-ljubljana.si/umetnost-v-kovcku-med-podobo-in-mislijo
upbudi.upr.si/umetnost-v-kovcku-med-podobo-in-umom

Sodelujem s serijama risb There is no society without spectacle in How to fail successfully.

Postavitev razstave
Foto: Vasja Nagy

Slovensko | English
Kontakt

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.

Je članica umetniške skupine KOLEKTIVA.

Aktualno

Arhiv

Search