Kreativni impulzi industrijske dediščine

Monday, August 23rd, 2021 | Razstave

Razstava: RESCUE – kreativna obnova zapuščenih industrijskih območij v Evropi: Kreativni impulzi industrijske dediščine
Lokacija: dvorišče Valvasorjeve 40 in KIBLA PORTAL
Datum: 27.–28. 8. 2021

V petek in soboto, 27. in 28. avgusta, vabljene_i na Valvasorjevo 40 in KIBLA PORTAL, kjer se bo na območju nekdanje tekstilne tovarne in predilnice odvil umetniški program mednarodnega projekta RESCUE, ki ga v Mariboru organizira Društvo za sodobno umetnost X-OP.

Ogledale_i si boste lahko umetniške intervencije umetnic Maje Hodošček, Nike RupnikVesne BukovecToni Soprano Meneglejte in umetnikov lo milaBoruta Popenka in Janeza Klenovška ter delo Sare Bezovšek in Dorijana Šiška. V sodelovanju z Industriopolisom se boste lahko podale_i na vodeni ogled nekdanjih industrijskih območij na Studencih, ter si ogledale_i Forum gledališča zatiranih v izvedbi KUD Transformator in KUD ZIZ. Skupaj si bomo ogledale_i filmski projekciji Neje Tomšič in Bojana Labovića, z ustvarjalcema pa se bo pogovarjal Rene Puhar. Predstavile_i bomo zbirko kratkih zgodb, rezultat delavnic namenjenih srednješolkam_cem, ki so nastale pod mentorstvom Toma Podstenška, ter fotoesej Janeza Klenovška in Simona Žlahtiča. Petkov in sobotni večer bosta zaokrožila performativna zvočna instalacija Kamnolom KISETSU umetnice in raziskovalke OR poiesis in audio-vizualni projekt D2HGPH zvočnega umetnika Nevena M. Agalme.

Dvodnevni dogodek se skozi umetniške intervencije v javni prostor nekdanje tekstilne tovarne na Studencih, fragmentirano razstavo, filmske projekcije, forum gledališča zatiranih, pogovore z ustvarjalci, predstavitve publikacij projekta, voden ogled mariborske industrijske dediščine in avdio-vizualne performanse ukvarja s kreativno regeneracijo nekdanjih industrijskih območij ter njihovo trenutno in prihodnjo uporabo. Dogajanje, ki je umeščeno v vmesni prostor dvorišča industrijskega kompleksa, ustvarja prostor kreativnega eksperimentiranja ter neposredno intervenira v post-industrijsko krajino in njen širši družbeni kontekst vsakdanjega življenja. V okviru celotnega projekta in še posebej tega dogajanja se namreč sprašujemo ali v takšnem okolju dejansko obstaja prostor za umetniške intervencije in pod kakšnimi pogoji? Pričujoči umetniški projekti, dogodki in intervencije prepletajo elemente in oblike vizualnih, zvočnih, literarnih in odrskih umetnosti, obenem pa se povezujejo s specifikami dotične lokacije – arhitekturo, urbanizmom, oblikovanjem in socialno ter delavsko zgodovino industrije v Mariboru, s čimer prispevajo k celostnem in večplastnem pristopanju k problematiki industrijske dediščine.

Vstop je prost. Dogajanje bo potekalo v skladu s PCT protokolom in priporočili NIJZ.

> Program

Vabilo (pdf)

__________

Na razstavi sodelujem z izborom štirih risb iz večje serije Na čigav račun, v katerih izpostavljam etična vprašanja nereflektiranega potrošništva in njegovih negativnih posledic za živali in ljudi.

Vesna Bukovec, iz serije Na čigav račun?

_____

Foto: arhiv X-OP

Slovensko | English
Kontakt

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.

Je članica umetniške skupine KOLEKTIVA.

Aktualno

Arhiv

Search