Besedila

Kritike

  • Ponosni, da sovražimo, Špela Škulj
   Radio Študent, Fine umetnosti, 24. 5. 2016
   [kritika razstave Vesna Bukovec: Eksploanacija]”Kako govoriti o sovražnem govoru, ne da mu damo pozicijo, je bila ključna dilema, s katero se je soočala avtorica ob nastanku del za razstavo. Torej, kako nekaj tako obsežnega, kot je novodobni nacionalizem, ki se je pri nas najbolj očitno kazal v sovražnem govoru, kritizirati, a obenem ne legitimirati. Kot odgovor je uporabila humor, na način, da je spreobrnila intenco sovražnih govorov, ko je na risbah spremenila izjave. Tako v risbi »Šenčur 1«, kjer so s simboli, kot je karantanski zmaj, prikazani pripadniki desnih nacionalističnih skupin, zasledimo transparente z napisi »Slovenci smo za! Migranti dobrodošli.«. S tem namere skupin, ki so bile usmerjene proti migrantom, spreobrne v napise s promigrantskim pomenom. Risbe so tako s humorjem obarvane parodije resničnih dogodkov in obenem predstavljajo tako kritiko dogodkov pri nas v času begunske krize kot tudi pogled v neko bolj pozitivno in zaenkrat še neresnično možnost razumevanja begunske problematike. Protesti s sprevračanjem sloganov izgubijo svoj smisel in postanejo paradoksalne risbe, kjer so nacisti strpne osebe, ki sprejemajo migrante. S tem je na direkten način pokazala breztežnost desničarskih izjav.”

 

 • Rdeče zore drugič, Jasmina Založnik
  Radio Študent, 13. 3. 2012
  [kritika razstave Bring In Take Out Living Archive – Ljubljana, 13. mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore, Galerija Alkatraz, Ljubljana, 2012]”Ob dveh kratkih video delih It Will Be OK iz leta 2009 in Endless Game iz leta 2006, umeščenih v video zbirko Perpetuum mobile, se z dvema serijama risb predstavlja tudi Vesna Bukovec.
  Delo Kako se uspešno spopasti z neuspehom gledalcu na humoren način predoči skrajnost, vpisano v družbene zapovedi uspeha in sreče, ki jih (ženskam) nalaga sodobna družba. Konsekvence spodrsljajev v življenju so ključen dejavnik vse prisotnejše samodestrukcije.
  Serija, zasnovana v prepletanju vizualnega in besedilnega, prevrača ustaljene doktrine pomoči. Navodila za samopomoč ‘žrtvam’ ne sledijo ustaljenim oblikam terapevtike, temveč logiki njenega nasprotja. Po načelu Naredi si sam avtorica gospodinjske pripomočke naslovi kot možna morilska orodja in izstopa iz neuspeha. Avtorici uspe pripeljati ironijo do absurda.
  Avtoričina najnovejša serija Ali me nočete, ker sem kritična se inspirira v stripu Tinza Marka Pogačnika, objavljenega v reviji Problemi leta 1969. Preproste, z erotiko obarvane risbe golih ženskih torzov Pogačnik opremi z intrigantnimi vprašanji emancipirane ženske.
  Avtorica ohrani Pogačnikov zasnutek prevpraševanja oziroma izjavljanja. Pogačnikovo ponavljajočo se podobo razbije z variabilnimi, a kljub vsemu stereotipnimi upodobitvami ženske. Podobe povzema po fotografijah iz spletnih ‘stock image’ arhivov. Izjave pa prilagodi s splošnejšimi, a danes še kako aktualnimi vprašanji, ob katere zadeva marsikatera ženska. Prav to mesto izjavljanja je ključno pri prevpraševanju kontradiktorne pozicije, v katero smo postavljeni. ‘Ali me nočete, ker imam svoje mnenje’, je le eno v mnoštvu samoreflektirajočih se vprašanj.
  Obe seriji risb kot tudi video deli umeščeni v arhiv postavljata v središče vseprisotnost moškega pogleda, izhajajočega iz konzervativne patriarhalne matrice. S postopki ponavljanja, podčrtovanja in ironije dela kritično evalvirajo obstoječo družbeno realnost oziroma prevprašujejo emancipatorni moment, vpisan v poziciji ženske.”
 • Privedeno do absurda, Petra Kapš
  Večer, 17. 9. 2011 (pdf)
  [kritika samotojne razstave Obstaja možnost, da boste napačno razumeli, Ex-garaža, Maribor, 2011]”V formalno in tematsko premišljeno zaokroženi razstavi umetnica prepričljivo ustvarja tanko mejo med uniformiranostjo stripovske risbe, sofistikacijo lastne poteze in pisave ter nadaljuje z dediščino konceptualne umetnosti, ki je semantiko teksta izpostavila kot konstitutiven umetniški medij.”
Slovensko | English
Kontakt

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.

Je članica umetniške skupine KOLEKTIVA.

Aktualno

Arhiv

Search