To ni nekaj, kar sem pričakovala*

O umetniški praksi Vesne Bukovec

Simona Žvanut

Za umetniško prakso Vesne Bukovec je značilno, da vsebinsko vedno izhaja iz svojega neposrednega družbeno-političnega okolja. Prva umetniška dela je namreč zaznamovalo razmišljanje o lastni družbeni in umetniški identiteti skozi (večna) vprašanja o naravi, vlogi in smislu umetnosti. Področje zanimanja je sčasoma preusmerila na raziskovanje številnih in med sabo prepletenih segmentov potrošniške družbe na oblikovanje naše identitete. V več delih tako analizira njene kompleksne mehanizme, ki so vedno bolj prefinjeno vgrajeni v vse pore našega življenja; od diktata pozitivne psihologije, gnanja za srečo in uspehom do pretiranega ukvarjanja s svojim videzom in zdravjem. Med najbolj prepoznavnimi umetniškimi projekti bi lahko izpostavili serijo 37 risb Positive Illusion (2009) ali pa serijo sedmih risb How to Fail Successfully (2011), vsi s kroničnim pomanjkanjem samozavesti in samozaupanja pa se bodo zagotovo našli v seriji osmih 3-delnih risb I am aware of the possibility to be misunderstood (2011), ki je predstavljena tudi na tokratni razstavi.

V nekaterih njenih umetniških projektih lahko zasledujemo tudi očitnejšo in bolj neposredno izraženo kritiko splošne otopelosti in pasivnosti posameznika za angažirano delovanje v družbi v času t. i. napredovanega kapitalizma. Video delo Personal Advice tako lahko razumemo kot satiro prelaganja odgovornosti za svoje ravnanje in usodo celo na astrologijo. Serija petih risb I promise to change the world but only if 10 other people will do the same (2010) pa naslavlja vse-inkluzivnost (”all-inclusive”) kapitalističnega paketa, ki nagovarja, usmerja in zadovoljuje tudi naš čut za dobrodelnost. Medtem ko se v trgovinah pogosto srečamo z agresivnim oglaševanjem, da bomo ob nakupu določenega izdelka darovali za dober namen, se na internetu vsakodnevno oblikujejo različne iniciative, ki prav tako pozivajo posameznike k socialno ozaveščenemu delovanju. Z izjemo redkih projektov, ki so imeli nekaj vpliva na družbeno in politično realnost (umetnica na svoji spletni strani recimo omenja t. i. Twitter revolucijo leta 2009 v Iranu), ti projekti običajno ostanejo na ”click to agree” nivoju. S pridružitvijo določeni skupini na socialnem omrežju in nekaj kliki zadostimo svojemu občutku za angažirano delovanje ali morda celo pomirimo svojo slabo vest.

Za umetniško strategijo Vesne Bukovec so značilne ironija, apropriacija, repeticija in eklekticizem, kar občasno zamenja z bolj neposrednimi izjavami, celo pozivi. Pri nekaterih delih v zadnjih letih se je celo odrekla vsebinski večpomenskosti, da bi dosegla sporočilno jasnost in udarnost. V seriji osmih črno-belih risb s skupnim naslovom Na čigav račun namreč na skoraj agitacijski način opozarja na ceno naših vsakodnevnih navad in užitkov, ki jo plačujejo mučene živali in izkoriščani delavci. Več projektov je posvetila tudi nasilju, rasni, seksualni, verski in ideološki nestrpnosti ter odnosu med angažiranostjo in avtomatično estetizacijo v polju umetnosti. Njeno delo so še posebej zaznamovali begunska tragedija, populizem, ksenofobija in sovražni govor v medijih ter militanten odziv Slovenije, ki je množičen prihod beguncev obravnavala kot varnostno grožnjo in ne humanitarno katastrofo, za katero je soodgovorna tudi sama. Umetnica tako v svojem umetniškem delovanju kot s svojimi številnimi političnimi udejstvovanji v preteklosti in različnimi angažiranimi sodelovanji, zaradi katerih je celo izstopila iz sfere umetnosti, vedno znova natančno, samokritično in iskreno razmišlja o možnostih, ki jih posameznik dandanes (sploh še) ima za aktivno in odgovorno življenje v družbi.

*Iz serije: I am aware of the possibility to be misunderstood (Obstaja možnost, da boste napačno razumeli), 2011

Dela omenjena v besedilu:

Besedilo je bilo napisano za katalog ob skupinski razstavi Alla Ricerca dell’Aura Perduta (V iskanju izgubljene avre) v Galeriji Spazzapan, Gradišče ob Soči, Italija, 2018. Katalog naj bi izdal Neo Associazione culturale, Udine.

Slovensko | English
Kontakt

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.

Je članica umetniške skupine KOLEKTIVA.

Aktualno

Arhiv

Search