Vesna Bukovec: Živele! O razstavnem projektu ob 25. obletnici festivala Mesto žensk

Sunday, February 23rd, 2020 | Novice

SCCA-Ljubljana & Kulturni dom Nova Gorica
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo

Predavanje
Sreda, 26. februar 2020, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Trg Edvarda Kardelja 5


Foto/animacija: Vesna Bukovec (povzeto po videu Dube Sambolec Shadowless B, 2000)

Na predavanju v okviru Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo bo sodelavka arhiva Postaja DIVA pri SCCA-Ljubljana Vesna Bukovec predstavila umetniško raziskavo, ki sta jo skupaj z umetnico Ano Čigon izvedli v letu 2019. Namen umetniške raziskave je bila obeležitev 25. obletnice festivala Mesto žensk in priprava skupinske razstave Živele! 25 let filma in videa s poudarkom na videastkah, ki so ustvarjale zadnjih 25 let. Razstava je bila septembra 2019 v ljubljanski galeriji Alkatraz odlično sprejeta, nekaj del pa je bilo predstavljenih tudi v okviru maratona z istim naslovom, ki je potekal v Slovenski kinoteki v času festivala Mesto žensk.

Selektorici sta za razstavo izbrali simbolno število 25 avtoric. Zanimalo ju je, kako kultura, gospodarsko-družbena ureditev in politika neposredno vplivajo na življenja žensk in ljudi na splošno. Izbranim delom je torej skupen pristop, soroden odprti formi feministične misli, ki stalno preverja temelje svojih predpostavk ter prilagaja svoje cilje in kritiko glede na trenutne družbene, ekonomske in politične razmere. Nekatere umetnice v svojih delih obravnavajo teme družbenega, ekonomskega (razrednega) in političnega položaja žensk, ki jih navadno štejemo bolj v javno sfero, druge pa v svojih delih posegajo v zasebno sfero. Vprašanja spolnih in reproduktivnih pravic, ženskega telesa, bolečine in nasilja nad ženskami so teme, ki jih izbrane umetnice razkrivajo, reprezentirajo in jim s tem dajejo vidnost v javnem prostoru. Pozornost usmerjajo na zamolčane teme in diskriminirane družbene skupine ter izpostavljajo odsotnost kritičnega pogleda na aktualno družbeno in politično dogajanje, kar so teme, ki so redko zastopane v medijih. Izpostavljanje teh problematik je morda pogost motiv njihovega ustvarjanja tudi zato, ker je bil zgodovinsko gledano spomin na mnoge pomembne ženske osebnosti in na dogodke, ki imajo pomen predvsem za »drugo polovico«, v preteklosti večkrat zabrisan.

Na predstavitvi bo avtorica predstavila tudi kuratorski izziv postavitve razstave, saj je bila sama umestitev tako velikega števila videov v majhen galerijski prostor izjemno težka naloga. Predstavitvi bo sledila projekcija nekaterih del iz izbora.

SCCA-Ljubljana
Mestna galerija Nova Gorica

Foto: Matej Vidmar, Kulturni dom Nova Gorica

Slovensko | English
Kontakt

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.

Je članica umetniške skupine KOLEKTIVA.

Aktualno

Arhiv

Search