Vesna Bukovec: In vendar me briga / And yet I do bother

Monday, December 7th, 2020 | Razstave

Vesna Bukovec: In vendar me briga / And yet I do bother
Samostojna razstava
Galerija GONG, Nova Gorica
1. 12. 2020 – 12. 2. 2021

Kuratorka: Nataša Kovšca

Zaradi trenutnih razmer v zvezi z epidemijo Covid-19 in zaprtju kulturnih ustanov, je razstava risb v prilagojeni video obliki predstavljena na zaslonu v izložbenem oknu pod galerijskim prostorom na Kidričevi ulici 20 in na spletu.

O razstavi
Vesna Bukovec sodi med umetnike, ki se kritično odzivajo na pereče problematike sodobnega časa. V svojih vsebinsko zaključenih projektih se ukvarja predvsem s posledicami neoliberalne ideologije, potrošniško naravnano družbo, družbenopolitično realnostjo v slovenski državi, vlogo ženske v sodobni družbi in begunsko krizo.

Projekcija vključuje več serij risb, ki vsebinsko povzemajo velik del avtoričinega opusa. V ciklu Ali me nočete, ker sem kritična (2012) izpostavi stereotipne vloge ženske v današnji družbi. Sklop risb Na čigav račun (2015) odpira vprašanja potrošnje kot osrednje kulturne prakse sodobnega časa in njenih negativnih posledic za živa bitja in okolje. V triptihu koloriranih risb z naslovom Ne v mojem imenu (2016) se je poglobila v ksenofobičen odnos širše slovenske javnosti in politike do migrantov, ki so množično prečkali slovenske meje. Za njen zadnji risarski cikel In vendar me briga (2019) pa se zdi, da je nekakšen odgovor na pasivnost in brezčutnost širše javnosti do trpljenja drugega. Osrednja tema risb so namreč podobe pogumnih žensk iz zgodovine 20. stoletja in sodobnega časa, ki so se in se še vedno borijo za družbene spremembe ter proti socialnim, političnim in spolnim neenakostim, od sufražetke Emmeline Pankhurst do švedske aktivistke za podnebne spremembe Grete Thunberg. Podobe protestnic, ki so postale po avtoričinih besedah simbol boja proti opresiji, vzbujajo upanje, da je svet vendarle mogoče spremeniti. Enako velja tudi za risbo Kolesarke prihajajo (2020) z upodobitvijo kolesark na letošnjih vladnih protestih, ki predstavlja hommage skulpturi motoristke Ženske prihajajo Dube Sambolec iz leta 1976 in velja za prvo slovensko feministično umetniško delo.

Nataša Kovšca

Katalog (pdf)
Kuratorsko besedilo

Dela na razstavi:

Medijski odzivi:

Galerija GONG
Kidričeva ulica 20
5000 Nova Gorica (SI)

Urnik galerije
torek – petek: 16.00 – 19.00
sobota: 10.00 – 13.00
prazniki: zaprto

Foto: arhiv Galerije GONG

Slovensko | English
Kontakt

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.

Je članica umetniške skupine KOLEKTIVA.

Aktualno

Arhiv

Search