Vesna Bukovec: Solidarnost

Tuesday, June 27th, 2023 | Razstave

Razstava: Solidarnost
Lokacija: Galerija raum AU, Partizanska pot 12, Slovenj Gradec
Datum: 30. 6.–30. 8. 2023
Odprtje: petek, 30. 6. 2023, ob 19. uri

Kustos: Jernej Kožar (KGLU)

O RAZSTAVI
Popotovanje po Arte Utile izvaja nevladna organizacija v javnem interesu raum AU v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti in Ministrstvom za kulturo RS in je namenjen raziskovanju ter aktualizaciji zbirke in umetniške prakse Pina Poggija. Projekt je zasnovan kot niz raziskovalnih rezidenc vabljenih umetnikov. Lani sta po Arte Utile raziskovala umetnika Tadej Pogačar in Tobias Putrih, letos pa popotovanje začenja Vesna Bukovec, družbenokritična avtorica, ki se izraža v različnih medijih.

“Ob raziskovanju arhiva Pina Poggija in njegove koristne umetnosti Arte Utile me je ob manifestih pritegnil predvsem segment imenovan AU proces. Njegova metoda aktivne komunikacije s publiko vključuje kritično-družbeno-pedagoški proces, ki se na vizualen, verbalen in dramaturški način manifestira v AU umetniškem delu. Identificiranje aktualnih družbenih vprašanj in iskanje dialoga z družbo pa je način dela, ki sem ga tudi sama večkrat uporabila pri svojem preteklem delu in v različnih sodelovanjih, npr. v skupini KOLEKTIVA (z Metko Zupanič in Lado Cerar) ter z Ano Čigon in Tio Čiček.

Ob premišljevanju o aktualnih družbenih problemih in nič kaj pozitivnih obetih za prihodnost se sprašujem, kaj je tisto, kar naši družbi danes najbolj manjka, da bi spremenili smer razmišljanja in delovanja? Namesto nastavljanja zrcala in prikazovanja bolečine ter brezizhodnosti raje skušam razmišljati o spremembah in o načinih, kako delovati za boljšo prihodnost. K aktivnemu premisleku in sodelovanju vabim tudi publiko. Na razstavi bomo skupaj odgovarjali na vprašanja: Kaj nam osebno pomeni solidarnost? Kje jo opazimo? Ali in kako jo prakticiramo? Zakaj je je premalo in zakaj jo sploh potrebujemo? Kako se je naučiti?”

Kot predlog in premislek o pomenu solidarnosti bo na razstavi predstavljena nova risba Solidarnost (2023). Poleg nje pa še serija enajstih risb o delavskem organiziranju, ki je zaznamovalo avtoričino družino, Dediščina (2022), in risba o protestnih zahtevah mladih za boljšo prihodnost, Drugačen svet je mogoč (2021).

Napoved razstave na fb
Napoved razstave na spletni strani KGLU
arte-utile.net
 


Pogovor s kustosom Jernejem Kožarjem, posneto julija 2023
Produkcija: raum AU, podnapisi: Lana Praprotnik
 

Medijski odzivi:

 

______

Foto: Urška Čerče, Vesna Bukovec, Urban CerjakSlovensko | English
Kontakt

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.

Je članica umetniške skupine KOLEKTIVA.

Aktualno

Arhiv

Search