Kolesarke prihajajo

Leto: 2020
Tehnika: digitalna risba, tisk na tekstil 300 x 120 cm

Risba se z naslovom poklanja skulpturi motoristke Ženske prihajajo Dube Sambolec iz leta 1976, ki velja za prvo feministično umetniško delo v Sloveniji.

Upodablja množico kolesark iz protivladnih kolesarskih protestov med epidemijo v letu 2020. Vzniknili so kot odziv na uničujočo vladno politiko, ki povzroča razkroj demokratičnih vrednot, kot upor proti politiki sovraštva, korupciji, poglabljanju socialnih razlik in škodljivi kulturni politiki. Prepletajo se z bojem za podnebno pravičnost in svobodo medijev, zavzemanjem za temeljne človekove pravice in za solidarnost v družbi.

Kolo ima v zgodovini feminističnega gibanja posebno mesto, saj je ženskam omogočilo mobilnost, jih osvobodilo utesnjujočega korzeta in pomembno prispevalo k enakopravnosti. Risba je hkrati tudi komentar na cenzuro naslovnice knjige Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta. Založba Mladinska knjiga se je v zadnjem hipu odločila, da z naslovnice umakne podobo kolesark, ker naj bi preveč spominjala na aktualne protivladne proteste.

 
 
IZJAVA: Naslov svoje risbe sem 31. 1. 2023 zaradi umika soglasja Dube Sambolec o uporabi identičnega naslova iz Ženske prihajajo spremenila v Kolesarke prihajajo. Vesna Bukovec

Slovensko | English
Kontakt

Vesna Bukovec deluje na področju sodobne vizualne umetnosti.

Je članica umetniške skupine KOLEKTIVA.

Aktualno

Arhiv

Search